Disponible el Núm.3 – octubre 2015

7_Banner1PORTADA

Ja al teu quiosc!

[purchase_link id=»449″ style=»button» color=»orange» text=»Comprar versió digital»]

Llegiu els articles oberts del Núm.3

Portada del Núm.3 de El Far de l’Empordà, corresponent a octubre de 2015.

El Far de l’Empordà és una revista mensual d’actualitat i d’informació cultural d’àmbit comarcal, d’aparició en els quioscos a partir del dia 15 de cada mes. El preu de la versió paper és d’3€ i d’1€ en la versió digital.

Us podeu subscriure a la revista i gaudir d’un descompte, alhora que rebre-la còmodament a casa o a la vostra empresa.

ban_granja_01

SUMARI

  • 3 EDITORIAL
  • 4-11 TEMA DEL MES. Campanyes i fires gastronòmiques / Paulí Martí
  • 12-14 REPORTATGE. Tres presidents per a una república / Eva Sans i Joaquim Ullan
  • 15 RACÓ DEL LECTOR
  • 16-17 ENTREVISTA. Quim Gudayol, gerent del viver d’empreses Nexes / Paulí Martí
  • 18-22 ACTUALITAT
  • 23 OPINIÓ. Natàlia Burjachs i Lluís Maria Aguasca
  • 24-26 ESPECIAL MOTOR.
  • 27 ELS NOSTRES MOTS / Núria Aupí HUMOR / Fran Gutiérrez
  • 28 RACONS DE L’EMPORDÀ / Núria Clara Corominola / Camins de Fitor
  • 29 L’OS DE LA MÚSICA. Festival de Jazz de la Costa Brava / Miquel Constans
  • 30 L’ESPAI DE LES ARTS. Quimeta Serra, filla predilecte de Sant Feliu de Guíxols / Eva Sans. Roger Bellera Rosell / Carme Camins
  • 31 LECTURES RECOMENADES / Joan Aliu
  • 32 MENS SANA. La nostra lletra i la personalitat / Carme Camins
  • 33 SALUT. Com ens preparem per a la grip
  • 34 EPISODIS. La batalla de Cefís. / Joaquim Ullan
  • 35 ACTUALITAT. EL Tastaolletes

Núm.3 – Octubre 2015

DESTACATS

TEMA DEL MES – La cuina de l’Empordanet
La manera de cuinar al nostre territori s’ha anat forjant al llarg dels segles. La terra i el mar són generosos en productes i espècies, a partir dels quals des de temps immemorials els nostres ancestres han anat elaborant els plats de menjar, combinant les receptes dels avantpassats amb innovacions i gustos propis de cada època. La varietat que ens ofereix l’Empordanet prové del peix i el marcisc del mar, els productes i fruites de l’horta, les carns, els formatges o els productes silvestres, com els apreciadíssims bolets o els cargols. Tota aquesta amalgama de riqueses naturals han forjat, des de l’adveniment del turisme, una gastronomia amb marcada personalitat i amb uns trets singulars que podríem resumir en l’apreciada barreja del mar i muntanya.  [Article complet a la revista]

REPORTATGE – Tres presidents per a una república
Una data que perdurarà en el record de la ciutadania, la de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015. I per què? Doncs perquè, tot i volerho negar des d’alguns sectors polítics tant espanyols com catalans, ha suposat el punt i final del status quo d’una Catalunya definida com a comunitat autònoma, així com ha marcat i garantit a través d’unes eleccions plebiscitàries jurídicament legals el nou escenari per al qual una gran majoria de la ciutadania catalana porta lluitant des de fa tants anys: el de la plena sobrirania nacional. Les passades eleccions van transcendir d’una manera especial en el cor dels ciutadans. Després de la crida des de les entitats sobiranistes (ANC i Òmnium Cultural) feta de forma massiva per tal de votar el futur polític del país, la gent va respondre, i de quina manera! [Article complet a la revista]

ESPECIAL MOTOR – Triomf dels víctor Sagi (Porsche 911 S) al xII Rally costa brava històric
Després d’una magnífica actuació, on van haver de fer front a una competència que mai va donar res per perdut, els Víctor Sagi, pare i fill, a bord del Porsche 911 S groc de 1968 –que en el seu moment va conduir Paco Torredemer–, van aconseguir una gran victòria al XII Rally Costa Brava Històric, la prova de referència que va acabar la matinada del diumenge 4 d’octubre al passeig Marítim de Lloret, quatre dies més tard de la seva sortida dels 66 equips a la mateixa població de la Selva Marítima, dels quals se’n van classificar 48. Les altres dues places del podi les van ocupar Carles Fortuny-Carles Jiménez (Lancia Beta Coupé, 1979) i Pep Garau-Josep Hernández (Volkswagen Golf GTI, 1983), els quals van mantenir autèntiques possibilitats de victòria fins a l’últim tram de regularitat. [Article complet a la revista]

PISODIS – La batalla de cefís
La batalla del riu Cefís es va lliurar el 13 de març del 1311 al Ducat d’Atenes i va enfrontar la Companyia Catalana d’Orient amb les tropes franques de Gautier V de Brienne, duc d’Atenes, després que aquest trenqués els seus acords, i es dotés de la força de la cavalleria francesa d’Atenes, Morea i Nàpols, i de la infanteria grega d’Atenes, amb un objectiu: destruir la Companyia Catalana. La companyia sortí de Phthiotis per Lokris i se situà prop del riu Cefís, afluent del llac Copais. La Companyia, en nombre clarament inferior, va estudiar les possibilitats que oferia el terreny i va decidir deixar el riu Cefís en el seu flanc i el llac Copais a la seva esquena. La posició deixava els almogàvers totalment envoltats i sense escapatòria, però, per contra, impedia qualsevol intent d’envoltar-los i tan sols permetia a l’enemic l’atac frontal. Aleshores, aprofitant el sòl pantanós, obriren solcs a la riba del riu per permetre el pas de l’aigua i aconseguir inundar la plana que s’estenia al seu davant amb fosses plenes d’aigua. [Article complet a la revista]