La III Fira “’L’Empordà, cuina i salut” de Torroella de Montgrí aplegarà aquest cap de setmana alguns dels principals especialistes i divulgadors del país

TORROELLA DE MONTGRÍ

Ada Parellada, Xevi Verdaguer, Pep Nogué, Iolanda Bustos, Llucià Ferrer, Xavier Uriarte i el monjo Fra Valentí Serra, entre alguns dels noms més destacats.

news_1(27.04.16) Torroella de Montgrí aplegarà aquest cap de setmana alguns dels principals restauradors i experts del país especialitzats en cuina saludable, durant la tercera edició de la Fira “L’Empordà, cuina i salut”. Entre les cares més conegudes ens acompanyaran els cuiners Pep Nogué, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, les cuineres Ada Parellada i Iolanda Bustos, el nutricionista Xavier Uriarte, el monjo Fra Valentí Serra o la coach sanitària Olga Esparch, a banda de nombrosos professionals del sector de la salut pública, com l’Agència Catalana de Salut Pública o els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, i de la producció ecològica.
L’Empordà, Cuina i Salut té l’alimentació saludable com a fil conductor. Es tracta d’una aposta molt ambiciosa que va néixer fa dos anys per posar en valor els productes de proximitat, la dieta mediterrània i els bons hàbits alimentaris, entre d’altres aspectes vinculats a la salut.
La proposta firal té un marcat caràcter divulgatiu i familiar. Per aquest motiu, s’han programat més d’una vintena d’activitats diverses adreçades a tot tipus de públic, també l’infantil, que inclouen xerrades, conferències, degustacions, tallers i demostracions orientades al públic en general. Tot plegat, al voltant d’un complet mercat de productes de proximitat, que estarà emplaçat a la Plaça de la Vila.
La fira s’estructurarà a partir de quatre espais: la plaça de la Vila, on hi haurà el mercat de productes de proximitat; la plaça Pere Rigau, on es faran els show cookings, el passeig de Catalunya, on hi haurà el mercat d’artesania i la plaça Quintana i Combis, on dissabte es farà el Mercat de Remeis i Remeiers. Per altra banda, les conferències s’han programat a Casa Pastors i al Museu de la Mediterrània.
L’atapeït programa d’actes s’obrirà el dijous 28 d’abril amb dues xerrades sobre salut intestinal i malbaratament alimentari, a Casa Pastors (19 h) i al Museu de la Mediterrània (19.30 h), respectivament. Aquests dos actes previs donaran el tret de sortida al gruix d’actes programats per divendres a la tarda i el cap de setmana. Divendres, un dels actes centrals serà el show cooking saludable que oferirà la mediàtica cuinera Ada Parellada (18 h), a la plaça del Mestre Pere Rigau. durant la tarda, els més petits tindran un taller de cuina saludable i un espectacle familiar de contes, i també s’organitzaran xerrades sobre cotó orgànic, homeopatia i patrimoni agrari i un tast de vi.
Dissabte, com a novetat aquest any, les plantes tindran un gran protagonisme amb la primera edició del Mercat de Remeis i Remeiers, a la plaça Quintana i Comibs (10-14 h). En aquest espai, a banda de les parades, hi oferiran xerrades els coneguts Xavier Uriarte i Fra Valentí, i el col·lectiu Àvies Remeieres i Pedratosca. Des d’aquí també s’organitzaran passejades etnobotàniques per la zona.
Durant tot el dia hi haurà botiga al carrer amb decoracions de productes de proximitat, mercat de productes, Mercat de Món Empordà amb productes ecològics, artesanals i de KM0 i mercat d’artesania.
Un dels plats forts de la jornada serà a la tarda, a les 17.30 h, a la plaça Pere Rigau, amb el show cooking conduït per la cuinera Iolanda Bustos, coneguda per cuinar amb flors, que comptarà amb el suport de productors de la zona i estarà amenitzat per Llucià Ferrer, presentador de programes gastronòmics de TV3. L’espectacle girarà a l’entorn d’un diàleg-degustació sobre la cuina de paisatge: flors, sabor i salut.
En aquest mateix espai, l’endemà diumenge, a les 10.30 h, hi haurà un altre dels moments rellevants de la fira amb la conferència i demostració culinària «Les claus de la salut emocional i el segon cervell», a càrrec del psicoimmunòleg Xevi Verdaguer i del cuiner Pep Nogués, col·laborador dels programes Suplement on Road, de Catalunya Ràdio i Divendres de TV3. Com a complement a aquesta intervenció i a la fira, l’edició del programa Suplement on Road, de Catalunya Ràdio d’aquest diumenge es farà en directe des de la Plaça de la Vila.
A banda d’aquest actes, durant tot el cap de setmana s’han programat un gran quantitat d’activitats diverses, com tallers i demostracions (cuina, reeducació postural, biodansa, ioga al Castell del Montgrí, marxa nòrdica, aikido…) animacions de carrer, presentacions de productes i espectacles, una desena d’activitats infantils amb l’objectiu que els visitants puguin gaudir d’un cap de setmana complert de lleure, a la vegada que aprofundeixen en el món de l’alimentació i els hàbits saludables.
Durant el dissabte se celebrarà, un any més, de manera paral·lela a la fira, el IX Certamen de Pintura Ràpida, els premis del qual es lliuraran el mateix dia, a les 19 h, a la Capella de Sant Antoni.
Paral·lelament, s’organitza el I Concurs Fotogràfic a Instagram on es poden aconseguir entrades per FIMAG, pel Festival de Torroella de Montgrí i un sopar per a dues persones.
A més, aquests dies, els visitants tindran l’oportunitat de conèixer l’àmplia oferta gastronòmica local, ja que una vintena de restaurants de Torroella de Montgrí i l’Estartit oferiran menús saludables elaborats amb productes de proximitat, a un preu molt ajustat.
Marc Calvet, regidor de Promoció Econòmica, ha destacat l’important esforç que dedica l’Ajuntament en l’organització d’aquesta fira que es vol consolidar com un espai de trobada i divulgació de tots els professionals del país que treballen en l’àmbit de la salut. Per aquest motiu, el programa abasta un ampli ventall de sectors i d’activitats relacionades, que giren al voltant dels hàbits saludables, adreçats a tot tipus de persones. Calvet recorda que les dues primeres edicions van tenir molt bona acollida i que per això s’ha volgut treballar en el mateix format, comptant amb la implicació de reconeguts professionals del sector, la qual cosa en reforcen la projecció de la fira.