SSIBE obté la qualificació de bona pràctica del Sistema Nacional de Salut en l’Estratègia d’atenció al part i salut reproductiva

1_foto_a

Amb l’experiència titulada “Registre informatitzat complert i fiable de l’activitat de parts” liderada per José Manuel Marqueta, director d’Infància i Dona i coordinador del bloc quirúrgic de l’Hospital de Palamós.

Amb l’objectiu d’establir un procediment normalitzat per a la identificació, recollida i difusió de bones pràctiques en actuació sanitària en l’àmbit del sistema Nacional de Salut, el Ministeri de sanitat, serveis socials i igualtat, va proposar la Convocatòria de 2015 on SSIBE hi va participar amb l’experiència “Registro Informatizado completo y fiable de la actividad de partos” obtenint la qualificació de Bona pràctica del Sistema Nacional de Salut en l’Estratègia d’Atenció al Part i Salut Reproductiva.

El gener de 2014, a l’hospital de Palamós, es va implantar un registre informatitzat de parts, que ens proporciona, a més d’un llibre segur i fiable, el recull de més de 30 variables a partir de les quals s’elabora un informe mensual tipus quadre de comandament de l’activitat mensual, anual i el comparatiu amb l’any previ.

A partir de les dades d’aquest registre, s’elabora un segon informe amb l’estratificació de les cesàries en els 10 grups de Robson semblant al descrit anteriorment.

Amb les dades que es recullen i el seu posterior anàlisi, es poden detectar variacions de les mitjanes conegudes o increments de complicacions, i això ens permet treballar les possibles causes establint correccions com, per exemple, les taxes anormalment elevades d’estrips perineals III i IV, que varen ser consecutius a l’ús d’episiotomies centrals.

Amb els grups de Robson podem analitzar la nostra taxa de cesàries en parts induïts i revisar el protocol d’inducció i les seves indicacions.
Però per millorar l’eficàcia d’aquests registres seria necessari estendre el seu ús a tot el sistema sanitari, mitjançant la seva incorporació, per exemple al CMBDH, i la publicació manera semblant a com es fa al MSIQ (Mòduls per al seguiment d’indicadors de qualitat).

El dia 1 de juny de 2016, José Manuel Marqueta, i Xavier Pérez, director assistencial de l’Hospital de Palamós, varen recollir a Madrid, la qualificació esmentada.